Surówki to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Mogą stanowić zarówno zdrową przekąskę, jak i uzupełnić brakujące składniki w naszej diecie. Ponadto, przygotowanie ich jest banalnie proste, a czasem zajmuje zaledwie kilka minut. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji pysznych surówek na każdą okazję.
Surówki zimowe – dobre na każdą porę roku
Surówki zimowe, to świetne rozwiązanie na chłodne dni. Ich podstawowym składnikiem są warzywa korzeniowe takie jak marchew, burak, seler, czy też kalarepa. Warto dodać do nich trochę pora, który znakomicie ich doprawi. Jedną z najbardziej popularnych surówek zimowych jest surówka z marchwi, jabłek i rodzynek. Wystarczy zetrzeć marchewkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka i kilka rodzynek oraz trochę soku z cytryny i jogurtu naturalnego. Gotowe!
Inną propozycją na surówkę zimową jest lżejsza wersja surówki z kapusty kiszonej i marchewki. Aby ją przygotować, należy pokroić w paski kapustę kiszoną i marchewkę, dodać kilka ziaren kminku, sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Możemy też zastąpić olej rzepakowy jogurtem lub kefirem. Ta surówka idealnie pasuje również do pieczonego mięsa. https://dietomix.pl/dieta-na-thermomix/
Surówki letnie – pełne smaku i witamin
Surówki letnie, to przede wszystkim surówki zielone, na których bazie buduje się wiele przepisów. Do ich przyrządzenia doskonale nadają się warzywa takie jak ogórek, sałata, papryka, cukinia, czy też pomidory. Surówki letnie są idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i pasują do niemal każdego obiadu. Jedną z popularnych surówek letnich jest surówka z cukinii i pomidorów. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut – cukinię należy zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki czy też bazylię, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe!
Inną propozycją na surówkę letnią jest warzywna tabbouleh. Aby ją przygotować, należy ugotować kaszę bulgur, dodać do niej pokrojone pomidory, ogórki, cebulę, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Przed podaniem, można dodać jeszcze kostki sera feta lub kawałki rostbefu.